موانع آموزش الکترونیکی چیست؟ یادگیری تا سال ها پیش تنها محدود به حضور فیزیکی در کلاس های مختلف بود. این نوع از آموزش محدودیت های زیادی از جمله عدم دسترسی یکسان تمامی افراد به دوره ها و آموزش های مختلف، صرف وقت و هزینه زیاد، عدم توانایی استفاده کارمندان و افراد شاغل و غیره بود. اما چند سالی است که با توسعه اینترنت و استفاده از آن آموزش مجازی در کنار آموزش به سبک سنتی قرار گرفته است. این نوع آموزش بسیاری از محدودیت های آموزش سنتی را نداشته و مزایا و ویژگی های خاص خود را دارد. در کنار عدم محدودیت زمانی و مکانی، صرفه جویی در زمان و هزینه، ایجاد شرایط آموزشی و امکانات یکسان و توانایی استفاده افراد شاغل، آموزش مجازی بر یادگیری موثر نیز تاثیر می گذارد. در این بخش به موانع آموزش الکترونیکی می پردازیم:
۱- تجربه اندک در زمینه فناوری و آموزش الکترونیکی:
تعدادی از فراگیران آموزش الکترونیکی را در فناوری و تکنولوژی خلاصه میکنند و چون خودشان تجربهای در زمینههای فناوری ندارند در آموزش مشارکت نمیکنند. آنها گمان میکنند این مدل آموزشی تنها برای کسانی است که با فناوری سر و کار داشته اند، این مساله یکی از بزرگترین چالشهای آموزش مجازی برای متخصصان در این حوزه است. برای مقابله با این موضوع متدها و دستورالعملهایی را به آسانی در اختیار کاربران قرار دهید و مطمئن شوید آنها میدانند چه کار میتوانند انجام دهند! همچنین پیش از شروع دوره میتوانید یک وبینار برگزار کنید، شیوه بهره وری از سیستم مدیریت آموزش الکترونیکی را نیز میتوان به شکل ویدئویی در اختیار فراگیران قرار داد.
۲- تجارب نامناسب قبلی در زمینه آموزش الکترونیکی:
همه خاطرات خوبی از دوره تحصیل خود ندارند! همین موضوع میتواند دلیلی برای شرکت نکردن آنان در دورههای آموزش آنلاین باشد. آن دسته از فراگیران که پیشتر در دورههای آموزش الکترونیکی کسلکننده شرکت داشتهاند از نظر روحی نمیتوانند خود را مجاب به شرکت در دورهها کنند. از پیش راجع به فواید دوره با آنها صحبت کنید، قبل از شروع آموزش بین آنان نظرسنجی و پرسشنامه پخش کنید تا بدانید مشکل آنها با دوره قبل چه بوده و یا حتی از این دوره چه می خواهند. راجع به مشکلاتی که در دوره قبلی داشتهاند با آنان گفتگو کنید.
۳- عدم انگیزه در آموزش سنتی و آموزش الکترونیکی:
در دنیای ایدئال آموزش، همه زمان و توجه لازم برای یادگیری را دارند. آنها برای شرکت در هر دورهای مشتاقند و انگیزه بالایی دارند. اما در واقع متأسفانه متخصصان آموزش الکترونیکی موانع متعددی را بر سر راه خود دارند، تنها زمانی میتوانیم با این موانع برخورد کنیم که روش مقابله با آنها را بدانیم. یکی از بزرگترین چالشهای آموزش ایجاد انگیزه است. کوچکترین مسالهای میتواند روی انگیزه دانشجویان اثرگذار باشد. یکی از بهترین راههای مقابله با انگیزه پایین، بازیسازی است. از طریق بازیها، افراد را به شرکت در مباحث مشتاق سازید.
۴- شناخت شخصی:
متأسفانه برخی از کاربران ممکن است با افکار شخصی خود مشکل داشته باشند، به عنوان نمونه آنها ممکن است فکر کنند توانایی لازم برای شرکت در دوره را ندارند، این مورد سبب میشود آنها توانایی لازم را نداشته باشند تا به خوبی از دوره بهره ببرند، بهترین روش مواجهه با این موضوع شناخت و بررسی دانشجویان است. از فراگیران دورههای آموزش الکترونیکی سوالاتی دربارهٔ عقایدشان در مورد خودشان بپرسید تا باورهایشان را بدانید، آنها باید بدانند افکار و باورهای منفی بر کارشان اثر بدی خواهد داشت.
مقاله یادگیری بهتر در کلاسهای آنلاین هم می توانید مطالعه نمائید.
۵- تولید محتوای آموزشی پر چالش:
ایجاد یک آموزش مطلوب به تعادل مطالب و محتوا بستگی دارد اگر خیلی آسان باشد، افراد کسل میشوند و اگر سخت باشد، از درس زده میشوند و خستگی بر آنها چیره خواهد شد. شما باید فراگیرانتان را بشناسید و آنان را ارزیابی کنید تا سطح مطالب در سطح دانش آنان باشد، هدف شما دادن حس خوب یاد گرفتن به آنهاست تا بتوانید به موانع یادگیری الکترونیکی چیره شوید. می توانید برای افزایش انگیزه اهداف متفاوتی تعریف نمایید. بدین صورت آنها فرصت دارند تا خود را ارزیابی کنند و از موفقیت خود شادمان شوند.
۶- عدم مشارکت جمعی در دورههای آموزش الکترونیکی:
از موانع آموزش الکترونیکی میتوان به عدم مشارکت جمعی افراد در دورههای آموزش مجازی اشاره کرد. بعضی افراد به تنهایی در دورههای آموزش الکترونیکی شرکت میکنند و برخی دیگر علاقهمند به کار گروهی هستند، آنها می خواهند دانش خود را با کمک به دیگران افزایش دهند. یک شبکه اجتماعی بسازید و یا انجمن آنلاین برای مباحثه ایجاد کنید تا اشخاص بتوانند با همدیگر آشنا شده، با هم سؤال بپرسند، میتوانید یک وبلاگ از عناوین مطرح شده درست کنید تا عقاید دانشجویان را هم بدانید.
۷- خستگی فراگیر در حین دوره آموزش الکترونیکی:
وقتی فراگیران خسته میشوند، تحصیل را کنار میگذارند و برای آنها وقت استراحت در نظر بگیرید. از فراگیران نظرسنجی کنید تا افراد اعلام کنند چه وقتی از درس خسته میشوند، به این شکل شما میتوانید این مشکل را حل کنید.
درس افزار ارئه دهنده سامانه مدیریت آموزشی (LMS) برای مشاوره با پشتیبانی درس افزار تماس بگیرید.
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید